Ms Hastalığı Atakları Nasıl Olur?

featured
Ms hastalığı atakları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkçe tabiriyle ilgili dokulardaki patolojik sertleşme olarak tanımlanan Ms Hastalığı Atakları bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilikte çeşitli bölgelerde tutularak kişide çeşitli işlevsel bozukluklara neden olur.

Hastalığın Belirtileri

Ms Hastalığı Atakları hastalığının belirtileri genel olarak şu şekildedir :

Unutkanlık, hafıza sorunları

El, kol, bacak, yüz gibi vücut kısımlarında uyuşma

Kuvvet kaybı

Konuşma bozuklukları

Denge bozuklukları

Titreme

Baş dönmesi

Yutma bozuklukları

Çift görme, bulanık görme ya da görme kaybı (Bulanık Görmenin 6 Ana Nedeni)

Ağrı

Depresyon

İdrar sorunları

Cinsel sorunlar

Atakların Ortaya Çıkışı ve Seyri

Hastalık belirtileri de göz önüne alınarak, daha önce var olmayan bir bulgunun kişide ortaya çıkması ve en az 24 sürmesi durumunda ataktan söz edilebilir. Bu durum yaşandığı sırada herhangi bir enfeksiyona bağlı yüksek ateş olmaması gerekir. Ms Hastalığı Atakları

Enfeksiyon, sıcak duş, aşırı sıcağa maruz kalma, stres, uykusuzluk, açlık, adet dönemi gibi durumlar da bu tarz semptomların yaşanmasına sebep olabilir. Ancak gerçek ataklar kadar şiddetli ya da kısıtlayıcı olmazlar. Genellikle daha kısa süreli karşımıza çıkar ve çoğunlukla kendiliğinden geçerler. Bunlara yalancı atak denir. Yalancı ataklarda gereksiz kortizondan kaçınmak için tedavi uygulanmaz.

Bazı ataklar kendiliğinden geçebilir, bazıları ise birkaç ay kadar sürebilir. Atakların oluşma şekli, sıklığı her hastada farklıdır. Eğer ataklar kişinin günlük hayatını etkilemiyorsa tedavi edilmeyebilir. Alınan kortizonlar kişinin ilerleyen dönemlerinde vücutta çeşitli sorunlara yol açabilmektedir ve bu sebeple gereksiz kortizon kullanımı yapılmamalıdır. En doğru kararı hekiminiz verecektir. Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?

24 saat boyunca devam eden atağı öncelikle hastanın takip etmesi ve geçmiyor ya da kötüleşiyorsa hemen doktora başvurması gerekir. Doktor gerçek atak olduğuna karar verirse atak tedavisi başlatacaktır.

Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Atak tedavisinde kortizon en sık uygulanan ve en etkili yöntemdir. Kişiye atağın şiddetine ve önemine göre 3 ile 10 gün arasında serum olarak 500-1000 miligram kortizon uygulanır. Tedavi öncesinde kan tahlili gibi tetkikler istenebilir. Eğer enfeksiyon mevcutsa o dönemde tedavi uygulanmaz. Kortizon tedavisi sırasında hem mide koruyucular kullanılmalı (işlem öncesi uygulanabilir) hem de tuz ve karbonhidratlardan (şeker, nişasta da dahil) uzak durulmalıdır. Kortizon vücutta ödeme sebep olacağından tedavi süreci bittiğinde de bir süre aynı şekilde beslenmeye devam edilmesi faydalı olabilir. Ms Hastalığı Atakları

Atak tedavisi ile durum kontrol altına alındıktan sonra bağışıklık sistemini düzenleyici, koruyucu tedavilere derhal başlanmalıdır. Eğer kişi zaten koruyucu bir tedavi alırken atak yaşandıysa hekim gerek görürse tedavi değişikliğine gidebilir.

Atakların Etkilerinden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Atakların etkilerinden korunmak için, koruyucu tedavinin yanı sıra gerekli sağlık kuralları mevcuttur. Bunlar genel olarak şu şekildedir:

Akdeniz tipi beslenme (tahıl, sebze, meyve, balık tüketimi önemlidir.)

Kırmızı et, hayvansal yağların kullanımı sınırlandırılmalıdır.

Beyaz un, işlenmiş şeker, işlenmiş gıdalar tüketilmemelidir.

Bağırsak sağlığını korumak için kefir gibi yararlı bakterilere faydalı gıdaların kullanımına önem verilmelidir.

Tuz tüketimi azaltılmalıdır (yemeklere eklenmemeli)

Ms hastalığı atakları için 30 dakikayı aşmayacak şekilde spor yapılması önerilir.

Uyku düzeni korunmalı, aşırı strese ve aşırı sıcağa maruz kalınmamalıdır.

Fazla yorulmamaya özen gösterilmelidir. Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Ms Hastalığı Atakları Nasıl Olur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin