Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

featured
Bağırsak Enfeksiyonu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağırsak enfeksiyonu nasıl anlaşılır? Bağırsak enfeksiyonu başlangıcı bazı bakterilerin bağırsak yoluna yerleşmesi ile ortaya çıkar. Bazı insanlarda enfeksiyona neden olan bakteriler bağırsaklarında yaşasa bile hasta olmazlar. Belirti ve semptomlar genellikle antibiyotik tedavisine başladıktan sonraki 5 ila 10 gün içinde ortaya çıkar. Bağırsak enfeksiyonlarının en sık görülen belirtileri şu şekildedir;

Hafif ila orta derecede bağırsak enfeksiyonu belirtileri

  • İki günden uzun süren sulu ishal görülebilir. İshal olan kişiler günde 3 veya daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilirler.
  • Karın bölgesinde kramplar görülebilir.

Şiddetli bağırsak enfeksiyonu belirtileri

Eğer bağırsak enfeksiyonunu çok ağır geçiriyorsanız hastanede yatarak tedavi görmeniz de gerekebilir. Enfeksiyon yayan bakteriler kolonun iltihaplanmasına neden olur ve bazen dışkıda kan görülebilir. Şiddetli bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir;

  • Günde 10 ila 15 kez çıkılabilen sulu ishal
  • Şiddetli karın krampları ve karında ağrılar
  • Kalp atış hızının artması
  • Yüksek ateş
  • Dışkıda kan veya irin
  • Mide bulantısı
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Karında şişlik
  • Böbrek yetmezliği
  • Kandaki beyaz kan hücrelerinde anormal artış

Bazı insanlar antibiyotik tedavisi sırasında veya tedaviden kısa bir süre gevşek bir dışkıya sahip olurlar. Günde 3’ten tuvalete çıkılması durumunda, belirtilerin 2 günden fazla sürmesi halinde, yüksek ateş, şiddetli ağrı ve kramplar olursa mutlaka doktora gidilmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonları bir dizi bakterinin bağırsaklarda iltihaba yol açtığı hastalıklardır. İltihabın şiddetine göre hastadaki semptomlar farklılık gösterir. Bağırsak enfeksiyonu hafifse evde tedavi yöntemleri ile birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak şiddetli enfeksiyon vakalarında, özellikle hastanın yaşı çok büyükse ya da 3 aylıktan küçük bir bebekse komplikasyon riskini minimuma indirmek için hastanın gözlem altında tutulması gerekebilir.

  • Çiğ tavuk etinde bulunan Campylobacter
  • Kirli et, tavuk ya da yumurtada bulunan Salmonella
  • Yeni gelişen ülkelere seyahat edenlerde sık görülen Shigella bakterilerinin yanı sıra

Enfekte olmuş insan veya hayvan dışkısında bulunan Giardia, kirli sularda bulunan Kriptosporidyoz ve Amipliazis parazitleri bağırsak enfeksiyonlarına neden olurlar.

Bağırsak enfeksiyonu olan hastaların çoğunda divertikülit, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit gibi altta yatan başka bir rahatsızlığa rastlanmıştır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri
Bağırsak Enfeksiyonu

Neden olur? Bağırsak enfeksiyonları her yaştan insanı etkileyebilir. İshal ve sulu bağırsak hareketleri genellikle bağırsak enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkar. Parazitler, virüsler veya bakteri gibi mikropların hepsi bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Hangi mikropların bağırsak enfeksiyonuna neden olduğu yaşanılan bölgeye, sağlık koşullarına, gelişmeye ve hijyen standartlarına bağlıdır. Örneğin, zayıf sanitasyona sahip veya insan atığını gübre olarak kullanan ülkelerde, bağırsak bakterileri veya parazitleri bitkileri veya içme suyunu kirlettiğinde bağırsak enfeksiyonları oluşabilir.

Uygun şekilde pişirilmeyen ya da çiğ olarak tüketilen besinler gıda zehirlenmelerine yol açarak bağırsaklarda enfeksiyon riskini artırabilirler. Enfeksiyon kapan birinin gerekli temizlikleri yapmadan başka birine dokunması, hastalığın bulaşmasına neden olur. Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Bağırsak enfeksiyonu nasıl geçer? Bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için anti enflamatuar ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ishal önleyici ilaçlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler ya da kalsiyum ve demir takviyeleri kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı ile komplikasyon riski azaltılarak semptomlar hafifletilmeye çalışılır.

İlaçlı tedavide hastanın bağışıklık sistemi güçlendirilirken hastanın enfeksiyonla daha iyi mücadele etmesi sağlanır. Çok ciddi enfeksiyon vakalarında antibiyotik tedavisinin yanı sıra hastanın ameliyat olması gerekebilir.

Ameliyatı: Uzun süre geçmeyen ve şiddetli kramplara yol açan bağırsak enfeksiyonlarında bağırsaklardaki kolitler çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanır.

Hangi doktora gidilir? Bağırsak enfeksiyonları için Gastroenteroloji uzmanlarına görünmek gereklidir.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bitkisel tedavisi: Bağırsak enfeksiyonlarında tedaviye yardımcı olmak için en çok kullanılan bitkiler; nane, papatya, zencefil, fesleğen, yeşil muz ve limondur.

Evde tedavi yöntemleri:  Bağırsak enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için aşağıdakiler yapılabilir;

  • Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra bol sabun ile ellerinizi yıkamalısınız. Ayrıca yiyeceklere dokunmadan önce de ellerinizi iyice yıkamalısınız. Bağırsak enfeksiyonu semptomları iyileşene kadar diğer insanlara yemek hazırlamaktan kaçının. Hastalığınız süresince başkalarıyla yakın temastan kaçının. Hastalığı atlattığınızı düşündüğünüz andan itibaren günlük işlerinize geri dönmek için 2 gün beklemelisiniz. Alınan bu önlem sonucunda hastalıktan iyice kurtularak başka kişilere de bulaşmasına engel olmuş olabilirsiniz.
  • Pastörize edilmemiş süt, çiğ et veya çiğ kabuklu deniz hayvanlarından kaçınarak bakteriyel gastroenterit enfeksiyonlarının önlenmesini sağlayabilirsiniz. Bulanık Görmenin 6 Ana Nedeni

Diğer koruyucu önlemler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Mutfağınızı sürekli temiz tutmak
  • Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkamak.
  • Yurtdışı seyahatlerinde de sürekli hazır su içmek ve gidilen ülkeye göre sağlık tedbirlerine uymak.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin