Boyunda İstemsiz Kasılma Nedir? Neden Olur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boyunda istemsiz kasılma spazmı ya da boyundaki ani, kontrol edilmeyen ve istemsiz kasılma ya da kaslarda kontrol edilemeyen sıkma ve titremesi durumu kasların aşırı zorlanma, gerilme, halsizlik, kas ağrısı veya yaralanma ilgili bir duruma yanıt olarak ortaya çıkar.  Servikal distoni gibi bazı koşullarda, spazm başın burulmasına ya da dönmesine neden olabilir. Her durumda olmasa da boyun spazmları omuriliğe yakın bir yerde ya da sinir köklerinde meydana gelerek şiddetli ağrıya neden olabilir.

Boyunda istemsiz kasılma spazmı ağır kaldırma ya da yorucu bir egzersiz gibi fiziksel efor sonrası ya da kasların bilinçsizce gerilmesine yanıt olarak ortaya çıkabilir.  Kas gerginliği neden olabilir. Ayrıca, başka bir yerdeki acıdan kaynaklanan durumdan da kas gerilmeler, ortaya çıkabilir. Yanı sıra haloperidol (Haldol) ve metoklopramid (Reglan) dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

Boyun Kasılma Rahatsızlığı

Boyun spazmları kırık gibi bir yaralanma ya da diğer rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar sıklıkla servikal distoni, servikal spondiloz (boyundaki dejeneratif disk hastalığı), bel fıtığı, viral enfeksiyon, dejeneratif disk hastalığı (omurgadaki yaşlanma, yırtık ve yıpranma nedeni ile oluşur), spinal stenoz (spinal kanal daralması, omurilik ve sinirlerde basınç oluşturur), tansiyon baş ağrısı, fibromiyalji (ağrı, sertlik ve hassasiyete neden olan kronik bir durum), menenjit (beyin ve omurilik etrafında kesenin iltihabı) ve osteomyelit (kemik enfeksiyonu) dur.

BURASI ÖNEMLİ! Boyun spazmı tek başına ciddi bir durum değildir ama bazen buna bacaklarda veya omuzda duyu kaybı, denge kaybı gibi belirtiler eşlik ederse ya da yüksek ateş, baş ağrısı, kusma olsa da olmasa da mide bulantısı ve ışığa hassasiyetin artması ile boyun sertliği varsa bu tür belirtileri dikkat edilmesi gereken belirtilerdir ve acil yardım aranmalıdır.

Boyun Kasılma Belirtileri Nelerdir?

Boyundaki isteğe bağlı olmayan ya da kontrolsüz kasılmaların altta yatan nedenine göre farklı belirtiler oluşabilir. Boyunda istemsiz kasılma spazmlar boynun kendisinden kaynaklanabileceği gibi vücudun başka bir yerindeki sorundan yansıyan bir işaret olarak ortaya çıkabilmektedir.

Kas-iskelet ilgili diğer belirtiler

  • Sırt ağrısı ve kas zayıflığı
  • Bel kayması
  • Boyun ağrısı ve sertlik
  • Omuz ya da kolda ağrı
  • Bir kolda ağrı, uyuşma ya da karıncalanma
  • Omurgada sertlik hissi

Nörolojik yöndeki diğer belirtiler

  • Özellikle başın ağrısında yoğunlaşan ağrı
  • İstemsiz şekilde baş ve yüz kaslarının bükülmesi
  • Bir kol veya omuzda ağrı, uyuşma veya karıncalanma neden olan sinir sorunları

Ciddi bir durum gösteren diğer belirtileri

  • Yüksek ateş
  • Denge ve koordinasyon zayıflığı veya bozukluğu
  • Işığa karşı duyarlılığın artması
  • Ekstremitelerin herhangi birinde his kaybı ve kas zayıflığı
  • Bulantı (kusma olabilir veya olmayabilir)
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Boyun tutulması

Boyunda İstemsiz Kasılma Neden Olur?

Boyunda istemsiz kasılma ya da spazmlar bilinçsizce yapılan fiziksel efor veya gerilmelere yanıt gibi hafif nedenlerden olabileceği gibi boyun ve omurgadaki daha ciddi problemden de kaynaklanabilir. Bu koşula neden olan faktörler çeşitlidir ve bu faktörler aşağıda sıralanmıştır.

Boyundaki bir kırık varlığı, boyun kaslarının aşırı ve sınmadan kullanımı ve ağır yapılan egzersizler bunun fiziksel nedenleri arasında yer alır. Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Diğer yandan bazı patolojik nedenlerden de Boyunda istemsiz kasılma spazmı ortaya çıkabilir. Bunun birincil nedeni ise servikal distoni (spazmodik tortikolis) adı verilen ve boyunda ağrı ile birlikte spazmlara neden olan bir sağlık sorunudur. Yanı sıra servikal spondiloz (omurga kemikleri üzerinde aşınma ve servikal yırtık), dejeneratif disk hastalığı, ağrı, boyunda sertleşme ve duyarlılığa yol açan fibromiyalji, bel fıtığı, bir kemik enfeksiyonu olan osteomiyelit, spinal kanal daralması ve buradaki eklemlerin iltihabi durumu, viral enfeksiyonlardan bazıları ve hatta kullandığınız bazı ilaçların (metoklopramid (Reglan) veya haloperidol (Haldol)) yan etkisi olarak da boyunda kontrolsüz kasılmalar oluşabilir.

Boyunda İstemsiz Kasılma Nedir? Neden Olur?
Boyunda Istemsiz Kasılma

Boyun Kasılmasına Ne İyi Gelir?

Tüm bunlar bir yana bazı nedenler sizi hayatın sonlanmasına kadar götürebilir. Bunlar derhal müdahale edilmesi geren ve tedavisi yapılması zorunlu koşullardır. Özellikle boyun kaslarında istemsiz kasılmalara yol açabilen menenjit (beyin ve omurilik etrafındaki kesenin iltihabı) ve tümörler dikkate alınması gereken durumlardır. Bulanık Görmenin 6 Ana Nedeni

NOT: Boyunda istemsiz kasılma spazmları her zaman masum olmayabilir ve bazen ciddi ve sizde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle bu sağlık sorunun tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi edilmeyen durumlar sizde kronik veya kalıcı ağrı, esneklik ve hareketin azalması, felç, kalıcı sinir hasarı veya sakatlık, ilerleyici ağrı, halsizlik, kas ve fonksiyon kaybına yol açabilir.

Boyunda İstemsiz Kasılma Nedir? Neden Olur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin