Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari Kredi Çeşitleri bankalar tarafından işletme sahiplerine yönelik sunulan kurumsal kredi çeşitlerinden biridir. Nitelik açısından Nakdi ve gayri nakdi olarak iki ana başlıkta incelenmiştir. Bu Ticari krediler bankaların kurumsal müşterilerine sunduğu seçeneklerden biridir.

Nakdi Krediler ile Gayri Nakdi Kredilerin Farkı

Nakdi Krediler ile Gayri Nakdi Kredileri birbirinden ayıran en önemli özellik; bankanın müşterilerine karşılığında nakit ödeme yapmasıdır.  Ayrıca Nakdi Kredilerde bankalar müşterilerine ihtiyaçları doğrultusunda nakit olarak sunduğu finansman desteğini belirlenmiştir.

Vade süresi içerisinde faiziyle birlikte geri ödemesini talep etmektedir. Gayri nakdi kredilerde ise bankalar müşterilerine doğrudan nakit olarak finansman desteği sağlamamaktadır. Ancak müşterilerinin bankalara sağlayacağını beyan ettiği bir konudaki taahhütüne dayanarak bankanın karşı tarafa taahhütte bulunmasıdır.

Nakdi Krediler

Tüketici/İhtiyaç Kredileri ve Ticari Krediler nakdi kredi çeşitleridir. Bu yazımızda yalnızca ticari kredileri çeşitlendireceğimiz için tüketici/ihtiyaç kredileri hakkında daha detaylı bilgi almak için “İhtiyaç kredisi nedir? Nasıl Alınır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ticari Kredi Çeşitleri ise kamu ve özel sektör bankaları tarafından firmalara sağlanmaktadırlar. En çok tercih edilen Borçlu Cari Hesap (BCH – Rotatif) Kredi ve Spot Kredi seçenekleri dışında; Kredili Mevduat Kredisi, Dövize Endeksli Kredi, Altın Kredisi, Döviz Kredisi, Açık Kredi, Teminatlı Ticari Krediler, Aylık Vadeli Kredi Çeşitleri, İştira – İskonto Kredisi, Taşıt Kredisi, KOBİ Destek Kredisi, Şoför Destek Kredileri gibi çeşitleri vardır. Dolayısıyla Plaka ve Hat alımlarında Şoförlere destek sağlayan “Şoför Destek Kredileri Nelerdir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızda nakdi kredi türümüz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları

Aynı şekilde işletme sahipleri tarafından acil nakit ihtiyacını karşılamak adına çek ve senetleri işletime sokan bankaların vermiş olduğu İskonto Kredisi ve İştira Kredisi Nedir?” başlıklı yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca yine küçük ve orta ölçekli işletmeleri hem bağlı oldukları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları hem kamu bankaları hem de KOSGEB gibi çok çeşitli destekleyici unsurları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise kamu ve özel sektör bankalarının sunduğu KOBİ kredisi hakkında toplu bilgiye KOBİ (Esnaf) kredisi nedir, nasıl alınır?” yazımızdan erişebilirsiniz.

Rotatif – Borçlu Cari Hesap (BCH) Kredisi ve Spot Kredisi Nedir?

Ticari Kredi Çeşitlerinde, Rotatif Kredisi, ticaret amaçlı kullanılan nakdi kredilerde en temel ticari kredi türüdür.  Ticari müşterilerin kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılama amacıyla hizmet sunan bir kredidir. Çoğu kalemi kredi kullanıldığı esnada müşteri ile banka arasında belirtilmiştir. Ayrıca bu kredi türünde vade süresi 12 ay ile 18 arasında değişmektedir.

Bu vade süresi boyunca işletme sahibi ile banka arasında anlaşmaya varılan limitler kullanılmaktadır. Bundan dolayı klasik bir kredide aylık vadelere yansıtılan faiz oranı dönem sonuna yansıtılmıştır. Ancak faiz oranları değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı işletme sahiplerinden gerekli görülmesi dahilinde ipotekle kullanımı talep edilebilir. Bundan dolayı yalnızca TL üzerinden kullanılan bir kredidir.

Dolayısıyla Spot Kredisi ise daha çok büyük ölçekli firmalar tarafından kullanılan kısa vadede kapatılan kredi türüdür. Fakat yine firmaların acil nakit ihtiyaçları için sunulan kredi hizmetidir. Vadesi gelindiğinde tek seferde ödemesi mümkün olunan kredi türüdür. Ayrıca Rotatif kredi türü gibi vade süresi gelen Spot kredisinin sonunda faiz oranı yansıtılmaktadır.

Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Gayri Nakdi Krediler

Ticari Kredi Çeşitlerinde, bireysel müşteriler tarafından kullanılan bir kredi türü değildir. Ayrıca şirketler için kullanılan bu kredi türünde; ticareti yapılan mal veya hizmetin alışverişinin hızlı ve kesintisiz yapılması için bankalar tarafından şirketlere sunulan hizmetlerden biridir. Ayrıca peşin bir ticaret yapmayan firmaların girmiş olduğu riski kendi kârını da düşünerek koruma altına almaya çalışırlar. Bankalar gayri nakdi limitlerini müşterileri için sunmaktadır. Bankalar kendi kârlarını, verecekleri gayri nakdi kredi ürünlerinden komisyon alırlar. Faiz ya da masraf şeklinde sağlarlar. Dolayısıyla Teminat Mektubu, Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS), Akreditif, TL / YP Teminat Mektubu gibi hizmetler ile karşımıza çıkmaktadır.

Akreditif

Ayrıca uluslararası ticaret yapan firmalara sunulan gayri nakdi ürünlerin başında akreditif gelmektedir. Ticari Kredi Çeşitlerinde, nitekim akreditif sisteminin sunduğu hizmette satıcı firmanın güvencesi baz alınmıştır. Bundan dolayı, satıcı firmanın ülkesinde bulunan banka ile alıcı firmanın ülkesinde bulunan banka arasında protokol yapılır. İthalatçı firmanın bankasına ihracatçı firmanın bankası ödemeyi taahhüt etmektedir.

Yine bankaların müşterileri adına teminat verdiği bir diğer gayri nakdi sistem olarak Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS) karşımıza çıkmaktadır. Son olarak, mal alımı yapacak firmaya bankanın sağladığı teminat ile malı satacak kişinin sağlanan teminata uygun olarak ticaretini yapması durumudur. Firmalar ödemelerini bankaya yapar, banka da satıcı firmaya kendi kâr payını aldıktan sonra ödemeyi gerçekleştirir. Böylelikle satıcı tarafın güvencesi sağlanmış olur.

Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin